Historie

De bestelbus van Citroën, de HY of type H, werd tussen 1947 en 1982 geproduceerd.

Met zijn karakteristieke ‘golfplaatcarrosserie’ was de HY een bekende verschijning in Europa. De auto bleef 34 jaar lang vrijwel onveranderd in productie, een record voor een bestelwagen. Er zijn in totaal 475.000 exemplaren gebouwd. De praktische laadruimte werd voor allerhande doelen toegepast, waaronder het vervoeren van landbouwgoederen, tot het gebruik voor ziekenvervoer.

De eisen voor het ontwerp van de HY waren enigszins gelijk aan die van een 2CVvoorwielaandrijving, een laag brandstofverbruik en een goede wegligging. De eerste blauwdrukken van deze auto lagen al op de werktafel tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar het eerste prototype rolde pas ná 1945 van de band, werd ‘HZ’ genoemd.

Het ontwerp van de HY is niet gebaseerd op de zelfdragende carrosserie. De wens was een chassis met opbouw. Alle techniek lag in de voorkant van de auto geconcentreerd (motor, versnellingsbak en aandrijving). Het voordeel hiervan is dat een HY vrij gemakkelijk kan worden verlengd, door vlak achter de cabine de auto als het ware door midden te zagen; hierbij hoeven alleen de chassisbalken en de remleidingen te worden verlengd. Verder heeft de auto een vlakke lage laadvloer, doordat de cardanaandrijving vanwege de voorwielaandrijving ontbreekt.

De HY is in vele honderden varianten verschenen. Als camper, horecaverkoopwagen, pick-up, paardentransportwagen etc.

In België was de HY favoriet als rijdend frietkot en in Nederland was de HY onder meer te zien in Sesamstraat.

Tussen 1963 en 1970 werd de HY ook geassembleerd in Nederland, bij Citroën Nederland aan het Stadionplein in Amsterdam. De productie lag op zo’n 400 auto’s per jaar.